neděle 18. listopadu 2012

Dýňové sušenky (placičky)

Další z dýňových receptů je tady - tentokráte dýňové sušenky. Ale nejsou to takové ty křupavé a drobivé, ale krásně měkoučké a nadýchané placičky, které dobře chutnaly a krásně provoněly celý byt. Jen si to představte....venku pošmourné deštivé počasí, doma teploučko, zapálené svíčky, Enya and Winter Came a kuchyní se line vůně hřebíčku a skořice......krásná představa.....tak si to vyzkoušejte také.......:-)


Co budeme potřebovat:

260 g polohrubé mouky
1 1/4 lžičky prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody na pečení
1 lžička mleté skořice
1/4 lžičky mletého zázvoru (Já dala půl lžičky, protože mám ráda jeho štiplavou chuť.)
špetka mletého hřebíčku
špetka soli
2 vejce pokud možno pokojové teploty
200 g cukru ( Použila jsem opět hnědý cukr. V původním receptu je 260 g, ale to mi přijde strašně moc, tak jsem ubrala a výsledek byl moc dobrý. Myslím si, že kdybych tam nechala to původní množství, bylo by to přeslazené. V tom případě je ale nutné přidat mouku. Navíc jsem ještě přidala hrst posekaných sušených brusinek, které se mi tak chuťově osvědčily u dýňový scones.)
120 ml slunečnicového oleje
1 lžička vanilkového extraktu
200 g dýňového pyré (V minulém receptu jsem psala, jak si ho vyrobit.)

Troubu předehřejeme na 180 °C.

Ve větší míse klasickou metličkou řádně promícháme mouku, pečící prášek, jedlou sodu, koření a sůl.

















Ručně nebo pomocí mixéru vejce společně s cukrem šleháme, dokud směs není světlá a nadýchaná.












Pak přidáme olej, vanilkový extrakt a dýňové pyré. Pomalu po lžících přidáváme moučnou směs. Nakonec jsem přidala hrst nasekaných sušených brusinek, aby těsto nebylo tak řídké.







Polévkovou lžící uděláme na plechu několik stejných hromádek.











Já jsem ubrala cukr a zřejmě jsem nedala dostatek mouky a brusinek, takže moje těsto je řidší a rozteklo se. Ale vůbec ničemu to nevadilo. Když dodržíte původní recept, vytvoříte lžící menší hromádky, které se vám roztečou do stran až při pečení. Mě se roztekly hned, ale při pečení už se tolik nezměnily, takže je to vlastně úplně jedno.....:-)







 Pečeme při 160 °C cca 15-18 minut, dokud není jejich povrch krásně zlatavý a středy nejsou na dotek sice měkké, ale nelepí se na prst. Necháme chvíli na plechu a pak přendáme na mřížku vychladnout. Délku pečení je třeba přizpůsobit své troubě.

Získáte tak spoustu krásně
nadýchaných a měkkých sušenek. A ta vůně....:-)



DOBROU CHUŤ.

PS: Jo a tady je ta Enya!!!

3 komentáře:

  1. Moni, nemohla jsem se k tobě dlouho probojovat. Nevím, proč tomu tak bylo? :-( Ale teď mi padla čelist, když jsem se přeci jenom proklikala a... sušenkyyy!!! Parádní!!! Obdivuji tvé kuchařské nadšení!!! Opravdu :-) Posílám ti moc pozdravů!!! Pa, Jola

    PS: A moc děkuji za všechny krásné a milé komentáře, které mi píšeš do blogu!! Teď už snad nebudu mít problém se k tobě zase příště dostat :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Monika máš u mňa nomináciu 11 , je to ako spoznávacia hra , kuk na môj blog :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj. Moc děkuji. Koukám tady u tebe na dobrůtky. Sladké nesmím a tak napeču něco až na poslední chvíli. Ale tyhle placičky jsou krásné a určitě i dobré. Jana

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za milé komentáře....:-)