pondělí 23. července 2012

Focaccia - slaný italský koláč s rajčaty

Konečně jsem zase nastartovala šicí maraton. Včera jsem dokončila dáreček pro kamarádku k narozeninám, ale ještě jsem neměla čas ho nafotit a pochlubit se. Večer se budu pouštět do dárečku pro neteř. Zatím je to ve fázi plánovaní a vybírání látek. Některé se už třepotají venku na šnůře, protože je dnes venku kupodivu krásně teplíčko, tak proč toho rychle nevyužít.

Tak sem alespoň vkládám věcičky, které jsem si nafotila a připravila ještě v lednu, ale nestíhala jsem je na svém blogu publikovat.

Milujeme focacciu. To spojení rajčátek, oliv, rozmarýnu a mořské soli na právě upečeném teploučkém chlebíku......tu vůni cítím ještě teď.


Na netu najdete jistě spoustu receptů. Já používám tenhle:

475 g hladké mouky
1 lžička cukru
1 lžička soli
1 1/2 lžičky instatního sušeného droždí
3 lžíce olivového oleje
275 ml vody

Dále budeme potřebovat:

cherry rajčátka
černé olivy
krystalovou sůl
rozmarýnu (čerstvou nebo sušenou)
olivový olej

Smícháme mouku, cukr, sůl a droždí. Přidáme olej a postupně přidáváme podle potřeby vodu, abychom získali vláčné těsto. Přikryjeme pomaštěnou potravinářskou fólií a necháme na teplém místě kynout alespoň 1 hodinu. Na pomoučněném vále prohněteme, rozdělíme na dva díly a rozválíme do požadovaného tvaru. Přeneseme na plech s pečícím papírem. Prstem uděláme do těsta několik důlků, do kterých potom vmáčkneme cherry rajčátka (někdy dávám celá, někdy je půlím - záleží jaká se mi podaří koupit) a olivy (černé jsem nikdy neměla moc ráda, ale tady jim to vyloženě "sluší"). Na závěr přidáme rozmarýnu (nejlépe pár snítek čerstvé) a posypeme hrubozrnou solí. Necháme ještě tak 20 minut kynout. Pak zlehka potřeme olivovým olejem a šup s tím do vyhřáté trouby - já peču na 180°C tak 15-20 minut. Záleží na vaší troubě. Je potřeba si to dobře hlídat, aby to mělo krásnou zlatavou barvičku jako na mých fotečkách.



O tom, že to chutná fantasticky nemusím snad ani psát. Ještě teplou ji natrhám na kusy a už se všichni cpeme. Výborné třeba k zeleninovému salátku nebo na zahradní párty. Vyzkoušejte....neprohloupíte.....:-D


DOBROU CHUŤ.

2 komentáře:

  1. Souhlasím, že focaccia je úžasné pečivo. Když má syn pozvané kamarády, napeču haldy placek a mám vystaráno. Jen je nemám takové úhledné. Jana

    OdpovědětVymazat
  2. Na vzhledu nezáleží, hlavně že šmakují....:-D

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za milé komentáře....:-)